Harta geografica a Romaniei

Harta Geografica a Romaniei

Progresul nu poate ezita in fata vechilor obiceiuri si melancolii. Astfel, principiul de baza folosit in a evalua diverse instrumente, este utliltatea. Cu toate acestea, experimentam o placere aparte atunci cand folosim harta geografica a Romaniei, in loc sa butonam aparatul GPS. La fel cum uneori, preferam mirosul de hartie tiparita, in loc sa citim ultimele stiri financiare direct pe telefon. O plimbare pe jos, in loc de taxi, muzica pe vinil, nu online si lista poate continua. Conceptul original de harta este clar scos din uz si invechit, dar cu mici ajustari la epoca tehnologiei si apeland la cateva informatii de interes, putem recrea bucuria copilaroasa pe care o simteam atunci cand urmaream pe harta, locurile prin care ne plimbam, in vacanta.

Calculeaza distanta rutiera


Harta fizica a Romaniei

Harta fizica a Romaniei

Orice harta fizica se remarca prin culorile frumoase, diverse nuante de maro, abastru, verde si galben ce o impodobesc. Formele de relief ale unei regiuni sunt astfel, evidentiate intr-un mod ce iti poate pune imaginatia la incercare. Sa ne imaginam, astfel, in loc de pata aceea de culoare maro-inchis din mijocul tarii, muntii Piatra Craiului, unde regasiti 11 trasee de bicicleta, dintre care 3 sunt de nivel usor si pot fi parcurse inclusiv de adolescenti, ca si idee de activitate petrecuta in familie.

Punctul intunecat de pe harta fizica a Romaniei este varful Moldoveanu, la 2544 metri. Exista un traseu de 4 ore, dificultate medie, incepand de la Stana lui Burnei, pe care, in weekend-urile cu vreme insorita din timpul verii, va puteti intalni cu zeci de muntomani, mai mult sau mai putin experimentati, ce vor sa vada privelistea impresionanta din cel mai apropiat loc de cer.

Iar in partea de nord a tarii, unde se intinde iarasi o alta nuanta maronie, in timpul iernii, culoarea se schimba cu albul zapezii de pe partiile de schi de la Cavnic si Suior. Pentru a afla cu cate ore trebuie sa va treziti mai devreme pentru a parcurge drumul pana la oricare din aceste locuri, verificati in prealabill si harta rutiera.

Harta rutiera a Romaniei


Harta Romania judete

Harta Romania judete

In afara celor 41 de resedinte cu municipiile fiecareia, nu exista o tenta mai interesanta, in care sa fie prezentate aceste forme de organizare a comunitatilor din tara noastra. Harta de business poate explica repartizarea cifrei de afaceri, pe judete. Greul este dus, deloc surprinzator, de capitala, impreuna cu prelungirea sa, judetul Ilfov. Mutarea sediilor firmelor in afara granitelor Bucuresti, odata cu explozia rezidentiala din zona, a dus la o crestere cu peste 200% a cifrei de afaceri in judetul Ilfov, in ultimii 10 ani.

Singurul de pe harta Romania judete care se mai poate lauda cu o crestere de 242% in aceeasi perioada, este judetul Arges, "tractat" de Dacia, impreuna cu toti ceilalti furnizori ai sai. Loc fruntas ocupa, deloc surpinzator pentru mediul de business, judetul Arad, unde somajul are un nivel scazut, multumita atragerii investitiilor din vestul invecinat. Aceeasi situatie se resimte cu precadere in vestul si centrul Romaniei, unde judete ca Timis, Alba, Cluj, Mures au inregistrat cresteri cu peste 100% a cifrei de afaceri in ultimii 10 ani. Desigur, nu toate judetele din aceasta regiune au fost la fel de norocoase, Mehedinti fiind singurul judet din Romania care a inregistrat o scadere, cu 13%.


Harta orase Romania

Harta orase Romania

Calitatea vietii este calculata sub forma unui indice care tine cont de o serie de factori cum ar fi: costul energiei electrice, siguranta, servicii medicale, cosul zilnic de cumparaturi, raportul proprietatilor la veniturile populatiei, trafic, poluare si climat. In acest context, orasele cu cel mai mare nivel al calitatii vietii din tara noastra sunt, in ordine : Cluj Napoca, Timisoara, Iasi si Bucuresti.

Dar, exceptand aceste mari orase ale Romaniei, exista multe alte localitati, pitoresti, unde ar merita experimentata viata boema pe care o ofera:

  • Desi, cu un vag parfum turistic, datorat cetatii medievale, foarte bine mentinute, Sighisoara este necesar sa se afle pe lista.
  • Impreuna cu Piatra Neamt, probabil orasul inconjurat de cea mai frumoasa priveliste.
  • Cu siguranta, Alba Iulia are pe langa celebra cetate si centru istoric, oameni deosebit de prietenosi.
  • Cu doar 20.000 de locuitori, Blaj este incarcat de istoria romanilor.
  • Turda este un mic diamant, cuprinzand un castru roman, un palat princiar, precum si salina de sare, celebra deja in intreaga lume.
  • Gura Humorului portretizeaza perfect blandetea si linistea locuitorilor sai.
  • Orsova, zona in care se afla este usor comparabila cu Gradina Edenului.
  • Simleul Silvaniei, un mititel oras din Salaj, incarcat cu istorie, dar si cuprins de linistea oamenilor sufletisti din Ardeal.

Daca va bate gandul sa parasiti zonele zgomotoase si aglomerate ale metropolelor unde locuiti si cautati oaza de pace unde sa va refaceti energia, folositi cu incredere harta rutiera pentru a nu mai pierde timpul si a ajunge cat mai repede in unul sau chiar in toate orasele de mai sus.

Citeste si: Top destinatii turistice in 2020.