Locuri de vizitat in Romania
Atunci cand discutam despre apa, adesea ni se intampla sa o luam de buna, fara sa realizam importanta sa. Apa este adevarata forta a vietii, este parte integranta din intreaga existenta a planetei, modeleaza chiar si corpul uman, creat in cea mai mare parte a sa din apa.
Nu e de mirare, atunci, ca tot ea sta si la baza aparitiei unora dintre cele mai frumoase locuri de vizitat in Romania.
In continuare, vom prezenta top 5 obiective preferate de romani in minivacante / zile libere legale, situate in sud-vestul extrem al tarii, in inima Banatului si avand la origini chiar acest fenomen creator si modelator al mediului inconjurator.
1. Cascada Bigar

Devenita faimoasa mai degraba in anii recenti, dupa ce o serie de publicatii renumite au facut-o cunoscuta publicului larg printr-o serie de fotografii de exceptie, cascada Bigar va surprinde cu siguranta orice privitor.
Asteptarile oricarei persoane despre o cascada, se indreapta inspre imaginea unei inaltimi impresionante, un versant abrupt, caderi masive de apa si un vuiet asurzitor.
Cascada Bigar surprinde tocmai prin lipsa acestora si printr-un soi de rafinament aparte: un suvoi care coboara pe o roca acoperita de muschi verde, in forma de palarie de ciuperca, ce este dispersat ulterior, in zeci de paraiase ce se scurg elegant intr-o perdea de apa.
O imagine deosebita pe timp de iarna, cand intreg decorul ingheata, dar si in restul anului, cand lumina potrivita ofera cadrul unei scene de poveste.
2. Cheile Nerei

In afara minelor de aur si cupru din vremurile medievale, localitatea Sasca Montana este locul de origine al unei alte bogatii naturale. De aici pornesc, cale de 22 km, cele mai lungi si poate, cele mai spectaculoase, chei de pe teritoriul tarii: cheile Nerei.
Aceasta arie protejata, prezinta un intreg spectacol al formatiunilor calcaroase, pus in scena pe cursul raului Nera. Regasim defileul abrupt, cu pereti inalti pana la 200 m, ce amintesc privitorului despre neputinta sa in fata grandorii naturii.
Avem prezente lacuri, cu legende dintre cele mai interesante, dar si cascade in care raul se avanta vijelios, Bigar, Beusnita si La Vaioaga, fiind doar cele mai remarcabile dintre ele.
Raul strabate un numar ridicat de canioane si putem observa si numeroase pesteri, pentru pasionatii de speologie. Daca ne gandim si ca paralela 45 intersecteaza cheile, putem aprecia ca natura nu face nimic la voia intamplarii.
3. Lacul Dracului

Componenta cea mai estica a cheilor Nerei, Lacul Dracului prezinta mai multe ciudatenii, in afara numelui ce captiveaza instantaneu imaginatia.
Daca ramanem in aria fictiunii, exista o legenda in jurul acestui lac, ce prezinta pariul, existent in majoritatea pildelor din aceasta categorie, intre diavol si un muritor.
Diferenta apare in momentul in care barbatul in cauza, un cioban al locului, castiga pariul, iar dracul alege sa dispara in apele lacului fara fund.
Intr-un ton ceva mai realist, este interesant de aflat ca Lacul Dracului este cel mai intins lac carstic din tara.
De asemenea, foarte curios este ca, initial, acesta a fost un lac subteran, dar prabusirea plafonului pesterii in care se afla, a fortat aparitia acestuia la suprafata. Mare parte din malurile lacului actual sunt, de fapt, fostii pereti ai pesterii care il tinea captiv.
4. Morile de apa de la Rudaria

La fel de strans legate de activitatea apei sunt si morile de apa de la Rudaria, unele dintre cele mai autentice locuri de vizitat in Romania.
Pastrand traditia straveche a macinarii granelor intre pietre de moara actionate de raul Rudarica, complexul de 22 mori de apa functionale, sunt o sfidare clara a epocii tehnologiei din care facem parte.
Iar faina provenita de la aceste splendide constructii are un gust mult mai bun, sau cel putin aceasta este parerea oferita de catre localnici.
5. Ochiul Beiului

Revenind in lumea ezoterica, se spune ca ochiurile clare de apa, cele in care albastrul cerului se reflecta in apele lacurilor, sunt ochii prin care zeita Pamantului priveste catre sotul sau, Cerul.
Legenda locala sustine ca lacul a luat nastere din lacrimile si suferinta unui tanar fiu de pasa, indragostit de o frumoasa localnica. Totodata, in noaptea de 24 iunie, Sanzienele se prind in hora si in jurul acestui ochi de apa, la fel ca in multe alte locuri ascunse de privirea oamenilor normali.
Din punct de vedere stiintific, acest lac prezinta particularitatea de a nu ingheta niciodata, dar nu ca urmare a unor puteri supranaturale ale apelor, ci datorita izvorului termal care il alimenteaza neincetat.
De asemenea, din aceasta cauza, se intampla ca in multi ani, lacul sa fie camin primitor pentru o sumedenie de pasari ce decid sa nu urmeze calea straveche a migrarii spre locuri mai primitoare.