Verificare asigurare RCA

Orice proprietar de autovehicul stie ca masina pe care o are trebuie, conform legii, sa beneficieze de asigurare, si anume de bine cunoscuta RCA obligatorie – Raspundere Civila Auto. Dupa cum ii spune si numele, aceasta reprezinta faptul ca soferul care are asigurare isi asuma raspunderea financiara de a plati pagubele suferite de un alt sofer in cazul in care are loc un accident din vina soferului asigurat. Asigurarea acopera orice tip de pagube rezultate in urma accidentului: materiale, fizice, morale. Asa ca fiecare sofer este interesat de cum se poate face o verificare RCA, atat pentru a avea "acoperire" in caz de accident, dar si pentru a circula mereu legal si a evita primirea unei amenzi.

Toti conducatorii auto trebuie sa aiba asigurare RCA: persoanele fizice si juridice care conduc masini inmatriculate in Romania, dar si cele care conduc masini inmatriculate in alte tari fara ca acestea sa fie asigurate in tarile respective. Daca o masina inmnatriculata in strainatate are asigurare in acea tara, nu mai are nevoie de RCA in Romania. Insa RCA-ul are o valabilitate bine stabilita, de 6 sau de 12 luni. Asigurarea se poate incheia si pe 1 luna in cazul in care soferul vrea sa obtina numere de inmatriculare provizorii. Pentru precautie si pentru ca soferii sa nu circule fara asigurare, exista anumite site-uri care ii ajuta pe acestia sa realizeze o verificare RCA prin care sa afle daca sunt in perioada de valabilitate a asigurarii sau daca aceasta este expirata.

Cumpara asigurare RCA ieftin


Verificare asigurare online

Comparator asigurare RCA ieftin

Verificarea asigurarii RCA se poate face foarte simplu deoarece exista anumite site-uri online special create pentru acest lucru. Un astfel de site este www.aida.info.ro, unde verificarea asigurarii se poate face fie dupa numarul de inmnatriculare, fie dupa seria de caroserie. Acestea sunt singurele date care trebuie introduse pe site pentru a afla pana cand este valabila asigurarea. Singura conditie pentru a va putea folosi de site-ul numit este sa aveti acces la internet. Este important de stiut ca, din 2007, polita include si Cartea Verde, ceea ce inseamna ca asigurarea este valabila si poate fi folosita si in afara granitelor Romaniei.

Trebuie stiut si ca asigurarea RCA incheiata pe numele unui proprietar de autovehicul isi pierde valabilitatea in cazul in care autovehiculul isi schimba proprietarul printr-un contract de vanzare-cumparare. Noul proprietar va trebui sa incheie o alta asigurare, pe numele sau, deoarece asigurarea RCA nu se transfera de la vechiul proprietar la noul proprietar.


Calcul asigurari

Verificare RCA

Pretul unei asigurari RCA nu este standard, ci variaza in functie de mai multi factori care depind atat de caracteristicile masinii, cat si de antecedentele rutiere ale soferului. In trecut, capacitatea cilindrica a masinii era singurul criteriu in functie de care se calcula valoarea asigurarii, insa, in prezent, lucrurile s-au schimbat. De exemplu, pretul asigurarii este mai mare sau mai mic in functie de varsta persoanei care incheie asigurarea sau de statutul civil al acesteia. De asemenea, asigurarile incheiate de persoane fizice au un pret diferit fata de cele incheiate de persoane juridice, iar zona geografica influenteaza si ea valoarea asigurarii.

Trecutul rutier al soferilor este si el important: cu cat un sofer a trecut prin mai multe incidente rutiere, cu atat va avea de platit mai mult pentru asigurare. Soferii incepatori vor plati, de asemenea mai mult pentru polita de asigurare. Se considera ca cei care au permis de mai multi ani au mai multa experienta si, de aceea, vor beneficia de asigurare mai ieftina. Importante in stabilirea valorii asigurarii sunt si caracteristicile masinii: nu doar capacitatea cilindrica, dar si marca, modelul, masa maxima autorizata sau numarul de locuri al masinii conteaza.

Dincolo de toate aceste criterii, pretul variaza si in functie de compania de asigurari pe care o alege soferul, chiar daca toate companiile se ghideaza dupa aceleasi criterii deja mentionate.