Cluj ofera transport public gratuit vineri

Cluj ofera transport public gratuit vineri

Primaria Cluj-Napoca este in discutii cu compania locala de transport public pentru a oferi rezidentilor serviciul gratuit o data pe saptamana, a anuntat primarul Emil Boc, a raportat Monitorulcj.ro

Anuntul vine in momentul in care Ministerul Mediului a lansat saptamana trecuta campania Green Friday, menita sa incurajeze oamenii sa-si lase masinile acasa pentru o zi si sa mearga la serviciu folosind mijloace de transport alternative, precum ciclismul, mersul pe jos sau transportul public. Premierul Florin Citu a mers la munca vinerea trecuta pentru promovarea campaniei , la fel ca primarul Cluj-Napoca, Emil Boc.

Boc a declarat ca proiectul ar putea fi implementat incepand din aprilie, cu transportul public gratuit vineri.

"Vom analiza impreuna cu Compania de Transport Public Cluj-Napoca implicatiile financiare si vom lua masurile legale pentru a redacta o decizie a consiliului local in acest sens", a spus Boc.

El a explicat ca Primaria Cluj-Napoca are o directie „verde” clara si ca orasul va continua sa implementeze proiecte de dezvoltare a retelei urbane de mobilitate alternativa, inclusiv noi piste pentru biciclete, benzi dedicate pentru transportul public, eliberarea autorizatiilor de transport cu taxiul pentru electricitate autoturisme si achizitionarea mai multor autobuze si troleibuze electrice.

Orasul intentioneaza sa aiba o flota de transport public complet electrica pana in 2030. in acelasi timp, statiile de incarcare pentru masini electrice, biciclete electronice sau e-scotere sunt incluse in fiecare proiect de infrastructura, a spus Boc intr-o postare pe Facebook.

Orasul Cluj se dezvolta mai bine decat oricare alt oras din Romania. Ajuta oamenii si firmele sa prospere. Legislatia este mult mai bine pusa la punct atunci cand vorbim de cifra de afaceri, contract de comodat sau titluri de stat.

Sectorul manufacturier din Romania atinge un nou nivel post-criza in ianuarie

Indicele productiei industriale din Romania a scazut cu 2,3% in ianuarie comparativ cu aceeasi luna a anului 2020, a anuntat biroul de statistici INS. Cu toate acestea, industria tarii a avut rezultate mai bune decat ar putea presupune acest lucru: industriile de productie de baza au avansat in medie cu 1,6% in termeni ajustati sezonier din decembrie (de la o luna la alta) si au atins un nou nivel post-criza.

Industria primara (mineritul si carierele) a fost intr-adevar afectata mai profund de criza asimetrica, iar recuperarea sa este inca incerta pana cand industria secundara se recupereaza complet si durabil. Prin urmare, productia industriei miniere si a carierelor a ramas cu 13,7% in ianuarie, comparativ cu aceeasi luna din 2020.

intre timp, industriile de productie de baza au inregistrat o contractie mai usoara de 2% de la an la an. In comparatie cu cresterea de 2,6% fata de luna decembrie, aceasta evolutie ar putea indica o deteriorare - dar poate fi interpretata si ca reflectand natura instabila si volatila a redresarii post-criza intr-o situatie variabila din sectorul sanatatii si inca probleme relevante legate de lant de aprovizionare.

Un bun exemplu este industria automobilelor, care este afectata de lipsa microcipurilor: productia de mijloace de transport s-a contractat cu 10% anual in ianuarie si s-a confruntat in tot primul trimestru cu o problema legata de criza microcipurilor.

In timp ce industriile usoare functioneaza inca la capacitate redusa, alte industrii (produse chimice, electronice, mobilier, metalurgie) si-au revenit complet si se mandresc cu rate de crestere anuale pozitive.

Orasul s-a dezvoltat foarte mult in ultimii 20 de ani, Clujul fiind al doilea oras dupa Bucuresti la salariul mediu pe economie.