Indicele productiei industriale a Romaniei a crescut cu 3,1% anual.

Au crescut inclusiv salariile in constructii datorita fortei de munca insuficiente. Descopera cu calcul salariu constructii cat castiga un salariat din acest domeniu.

Industria si-a revenit vizibil din criza de anul trecut, dar in ceea ce priveste productia industriala bruta, aceasta ramane in continuare fata de nivelurile dinaintea crizei.

Declinul industrial din 2018-2019 a fost vazut uneori intr-o nota pozitiva ca o trecere la sectoare cu valoare adaugata mai mare, foarte necesare pentru a sprijini salariile mai mari provocate de o piata a muncii stransa.

Pentru incasarea unui procent mai mare din salariu brut tot mai multe persoane apeleaza la infiintare pfa si astfel reduc taxele si impozitele catre stat, acest lucru impactand fondurile publice.

In stirile conexe, biroul de statistici INS a anuntat ca cifra de afaceri industriala a crescut cu 13,6% fata de anul trecut.

In ianuarie-iulie, productia industriala a crescut cu 14% fata de anul precedent, in timp ce cifra de afaceri industriala a crescut cu 24%.

Indicele de vanzari in medie pe un cos de cumparaturi a crescut (+ 0,1%) in iulie, comparativ cu luna iunie, si ramane la niveluri istorice ridicate.

In prima parte a anului, raliul a fost condus de sperante (increderea consumatorilor) pentru a nu mai avea valuri Covid. Cresterea preturilor la energie deja vazuta din iulie si asteptata sa se intensifice in timpul iernii, precum si cresterea ratelor dobanzii si a inflatiei, pot diminua semnificativ impulsul vanzarilor cu amanuntul spre sfarsitul anului.

Intr-o perspectiva mai larga, consumul a revenit deja la ratele de crestere inainte de criza si nu departe de locul in care ar fi fost in absenta crizei Covid.

Recuperarea a fost aproape completa pe segmentul nealimentar (+ 9,4% fata de luna iulie si + 10,2% anualizat in ultimele 24 de luni). In sectorul alimentar, vanzarile au crescut cu 6,8% anual si cu 5,8% anualizate in ultimele 24 de luni.

Vanzarile de carburanti au inregistrat cea mai lenta si incompleta recuperare: + 0,7% anualizat in ultimii doi ani, in ciuda avansului de + 5,3% pe an.

Consumul privat este, in general, de asteptat sa stimuleze cresterea economica in acest an, cand este proiectat de catre organismul de prognoza al statului CNP sa creasca cu 8%, inversand pe deplin contractia de 5,2% observata in 2020. In urmatorii ani, Guvernul se asteapta ca consumul privat sa se dezvolte treptat. Incetinesc de la o rata de crestere de 5% in 2022 la un avans inca robust de 4,5% in 2025.